Een onderneemster die inspireert, zegt deze Nederlandse makelaar in Malaga

Nederlandse makelaar Malaga:

Ik ben trots op de vele inspirerende lokale Nederlanders en Belgen

Ik ben een Nederlandse makelaar in Malaga. In 2001 definieerden mijn vrouw en ik het plan om de zaak in Nederland stap-voor-stap over te dragen en ons steeds meer in de omgeving van Malaga te begeven. Vijf jaar later maakten wij de definitieve stap: we verruilden de Limburgse heuvels voor de bergen in het achterland van Malaga. En ons doel was duidelijk: wij wilden een leven in Spanje met de Spanjaarden en op zijn Spaans. Nederland hadden wij bewust achtergelaten en daarmee ook de welbekende stress van het gejaagde leven van alledag. Sterker nog: op de een of andere manier voelden we de ietwat onverklaarbare neiging om Nederlanders uit de weg te gaan.

Inmiddels zijn wij dik 10 jaar verder en is er in de basis niet veel veranderd. Willen we nog steeds een leven in Spanje met de Spanjaarden en op zijn Spaans? Jazeker! En we zijn er redelijk in geslaagd, denk ik. Maar hoe zit het met die neiging om Nederlanders uit de weg te gaan?

Ondernemen in Spanje als Nederlandse makelaar Malaga
In Nederland zag ik mijn leven als ondernemer in de marketing- en informaticabranche als uitdagend. Achteraf gezien beschouw ik het ook als redelijk eenvoudig. En dit zeg ik op dit moment, nu ik vergelijkingsmateriaal heb na 10 jaar ondernemen in Spanje. De basis van ondernemen in Spanje is in principe natuurlijk hetzelfde: werken vanuit een passie. En mijn passie als Nederlandse makelaar in Malaga was en is nog steeds het creëren van een transparante onroerendgoedmarkt aan de Costa del Sol op basis van eerlijkheid en doelmatige en doelgerichte communicatie. Zonder in detail te willen treden, heb ik in de afgelopen 10 jaar als Nederlandse makelaar in Malaga ervaren dat er nogal wat ¨remfactoren¨ bestaan die de ontwikkelingen enigszins vertragen. In deze zin vind ik mijn leven als ondernemer in Spanje in vergelijking met Nederland een stuk minder eenvoudig. Om deze remfactoren zoveel mogelijk te compenseren, heb ik gemerkt dat het hebben van een goed netwerk van professionals meer dan ooit essentieel is. En het heeft nogal wat jaren geduurd om een betrouwbaar netwerk op te bouwen! Nog belangrijker echter vind ik het kennen van inspirerende personen, iets dat helemaal los staat van mijn werk als Nederlandse makelaar in Malaga.

Ondernemen in Spanje: inspirerende Nederlanders en Belgen in Malaga
De eerder genoemde neiging om Nederlanders uit de weg te gaan, duurde enige tijd maar heeft in de zomer van 2015 onverwacht een wending gekregen. Balkenende had het ooit over de Nederlandse ¨VOC-mentaliteit¨. Daar werd zo links en rechts wat lacherig op gereageerd, maar toch vind ik dat hij een punt had. Wat in ieder geval zeker is, is dat de meeste Nederlanders in Malaga waar ik om een of andere reden mee in contact gekomen ben, hier zijn gekomen om te ondernemen in Spanje. En het gros van de Nederlanders in Malaga die ik ken, doen dit met erg veel succes! En voor de duidelijkheid: dit geldt ook voor het gros van de Belgen in Malaga!

Inspirerende Nederlandse in Malaga

Het was in de zomer van 2015 dat ik voor zaken in het historisch centrum van Malaga moest zijn en door kleine straatjes richting de Plaza de la Merced liep voor de lunch. Ik werd vergezeld door een in de buurt wonende Argentijnse dame die gaandeweg wees naar het Teatro Cervantes. Ze voegde hieraan toe dat daar jaarlijks een groot Spaans filmgala wordt gehouden en zij er dan altijd voor probeert te zorgen dat ze een plekje heeft aan één van de aan het plein gelegen terrassen. Het leek ons een goed idee om de lunch aan het genoemde plein te nuttigen en wij namen plaats op het terras van restaurant Vino Mío. Omgeven door jonge, trendy ¨Malagueños¨ en een aantal ¨expats¨ die overduidelijk liefhebbers waren van het goede leven, voelde ik me zeer op mijn gemak en leek het me evident dat dit stijlvolle en gezellige restaurant Vino Mío in het historisch centrum van Malaga wel een belangrijke ontmoetingsplek moest zijn in de binnenstad. Op een bord las ik dat er van woensdag tot en met zondag zelfs live flamenco-shows worden opgevoerd door de meest populaire Spaanse flamencobands. Tijdens de heerlijke lunch waren de Argentijnse dame en ik het over één ding heel erg eens: de sfeer van restaurant Vino Mío was precies wat wij omschreven als ¨de reden waarom we in Spanje wilden wonen¨. Als ondernemers voelden wij passie. Passie die de ondernemer achter dit restaurant overduidelijk heeft weten te vertalen naar totale kwaliteit en heeft weten over te brengen naar het hoofdzakelijk Spaanse personeel. Een gevoel van bepaalde trots konden we niet onderdrukken: de ondernemer die achter restaurant Vino Mío schuilt, moet een zeer inspirerende persoon zijn. Een persoon – en ook daar waren we het helemaal over eens – die we graag zouden willen leren kennen. Zeker iemand waarvan we kunnen leren, iemand die ons helpt een stap omhoog te maken als ondernemer!

Nederlandse makelaar Malaga schrijft over Helene Mosterman
Nederlandse makelaar Malaga schrijft over Helene Mosterman

La propietaria de restaurante Vino Mío se llama Elena

Elena was haar naam, de eigenaresse van restaurant Vino Mío in het historisch centrum van Malaga. Een naam die door het dienstdoende personeel met respect werd uitgesproken. En daar kon ik me wat bij voorstellen: deze dame heeft haar zaak van boven tot beneden zeer goed georganiseerd en dat is nogal een uitdaging in de horecawereld waar een klein foutje zowat fataal kan zijn. De goede naam die restaurant Vino Mío heeft opgebouwd in Malaga en ver daarbuiten (zoek maar eens op bijvoorbeeld Tripadvisor) is het resultaat van keihard werken op basis van die eerder genoemde en o zo belangrijke passie voor ondernemerschap. ¨Elena¨, de naam van de eigenaresse van restaurant Vino Mío, bleek echter niet haar echte naam! Ik maakte kennis met een goedlachse, vriendelijke en onverwacht ontspannen jongedame die uitgebreid de tijd nam om bij ons aan tafel te zitten. Haar echte naam is Hélène. ¨Eh, y ¿el apellido?¨, vroeg ik meteen omdat ik nieuwsgierig was geworden naar haar achternaam. ¨Mostertman¨, zei ze me. ¨Hélène Mostertman¨! De inspirerende dame achter restaurant Vino Mío is een Nederlandse!

Helene Mostertman met een deel van haar enthousiaste team van Vino Mio
Helene Mostertman met een deel van haar enthousiaste team van Vino Mio

Maak kennis met deze inspirerende Nederlandse ondernemer en geniet meteen van een exquise maaltijd en een flamenco-show! Klik hier voor de website van restaurant Vino Mío gelegen naast het Teatro Cervantes in het historisch centrum van Malaga.

Dit artikel is geschreven door JM van Dolder, Nederlandse makelaar in Malaga die steeds trotser wordt op de vele inspirerende Nederlanders in Málaga, waaronder Hélène Mostertman.

Klik hier voor het artikel ¨Niet zomaar een Nederlandse makelaar in Malaga¨.

Helene Mostertman met de burgemeester van Malaga
Helene Mostertman met de burgemeester van Malaga

One thought on

Leave a Reply